W. F. K. CHRISTIE, byfogd, Oslo.

W. F. K. CHRISTIE

NRK-plakatEtter innbydelse av den Stortyske Reichsrundfunk, foretok jeg i februar 1941 som daværende leder av Norsk Rikskringkasting en reise til Tyskland. Sammen med meg reiste også Kringkastingens direktører.

Turen varte i 14 dager. Overalt ble vi mottatt med den største gjestevennlighet og åpenhet. Alt hva der var av interesse ble vist oss uten at vi engang behøvde å uttale ønsket om det. Særlig var det kringkastingsforholdene i Berlin, i Wien og i Garmisch-Partenkirchen vi hadde stor glede av å studere på nært hold.

Publikum i den store konsertsalen med overførelse til Norge.

En fullsatt sendesal i Berlin Funkhaus.

Like etter vår ankomst hadde vi anledning til som gjester å overvære i den store sendesal i Berlin Funkhaus en av de bekjente Wunsch-konserter, som også sendes ut over det norske riksnett. Av det store publikum i konsertsalen ble vi mottatt med den hjerteligste hilsen. Og som en særlig oppmerksomhet lot den ansvarlige propagandaleder også en norsk sangerinne opptre ved anledningen. Denne gang var det plassert 3 orkestre og 2 sangkor samtidig på scenen, foruten at der var plass til kabaretavdeling. Denne store sending ble gjennomført med en imponerende presisjon. Allerede fra begynnelsen ga den oss et klart inntrykk av det fremragende samspill mellom den kunstneriske utforming og den tekniske utførelse, hva der er en uomgjengelig forutsetning for en god kringkasting. Disse konserter er omfattet med en enestående interesse og er umåtelig populære.

Det imponerende «Haus des Rundfunks» i Charlottenburg sett fra både gateplan og fra luften.

Dette synet kan kanskje i nær framtid bli en realitet i de norske hjem under nasjonal samlings dyktige styre.

Slike fjernsynsmottaker er allerede i privat eie i flere moderne hjem i Berlin.

Vi fikk også se fjernsyn i forbindelse med radiogjengivelse. Dette er meget interessant, og det blir nå arbeidet intenst på å utvikle dette mer.

I konferanse med riksintendanten for den stortyske Reichsrundfunk og i samarbeid med direktørene for det programmessige, det tekniske og det forretningsmessige område, kunne vi i de følgende dager få klarlagt spørsmålene vedrørende internasjonale programutvekslinger og samtidig få samlet erfaringer fra alle deler av denne store Rundfunkinstitusjon, forhåpentlig til nytte for utbyggingen av vår heimlige kringkasting.

Deutschlands-europaeische-sendung-1942Med en åpenhet som måtte forbause enhver besøkende, ble vi gitt innblikk i de mest interne planer og tekniske anlegg, således at vi ikke bare kunne sette oss inn i den stortyske Rundfunks nåværende forhold, men også ble innvidd i planene og forberedelsene for en imponerende utbygging.

Her ser vi et fjernsynskamera for direktesendinger montert på taket av en fjernsynsbil og til høyere et stasjonert fjernsynskamera som ble benyttet under Olympiaden i Berlin i 1936.

Her ser vi et fjernsynskamera for direktesendinger i friluft montert på taket av en fjernsynsbil. Til høyre sees et stasjonert fjernsynskamera for direktesendinger som ble benyttet under olympiaden i Berlin i 1936. I dag kan det nok fra norsk side kritiseres at Hitler satset så intenst på forskning nettopp til fredelige formål; istedetfor å se de mørke skyene over horisonten fra de krigshissende internasjonale bankene.

Kunstenerisk framstilling av avsluttningssermonien for sommerolympiaden i Berlin. Legg merke til hvordan kunstneren har fremhevet det norske flagget nede i hjørnet.

En kunstenerisk framstilling av avslutningsseremonien for den velykkede sommerolympiaden i Berlin. Legg merke til hvordan kunstneren bevisst har valgt å fremheve det norske flagget.

Vi fikk også drøftet i Ministeriet en rekke kringkastingsspørsmål av stor viktighet for oss.

602px-Universum_Film_AG_(alt).svgUnder vårt Berlin-opphold avla vi et besøk bl.a. i Ufa-atelieret, hvor vi fikk gå gjennom de store anlegg, og hvor vi dessuten fikk se innspillingen av en meget stor film som kommer om ikke så lenge. Der arbeides intenst og med liv og lyst.

postkort_Garmisch-Partenkirchen-1936I Garmisch-Partenkirchen fikk vi bivåne den norske kringkastingoverføring av den internasjonale vintersportsuke. Det var meget interessant å se hvor fremragende kringkastingspørsmålet her var løst, på en måte som nærmer seg fullkommenheten når det gjelder store sportsstevner. De tekniske og programmessige forberedelser av de tallrike overføringer fra Garmisch-Partenkirchen ble gjennomført med glans, og bød da også de beste forutsetninger for overføringen til Norge.

Det populæret skøyteparret Maxi Herber og Ernst Baier vant gull medalje i Garmisch-Partenkirchen.

Det populæret skøyteparret Maxi Herber og Ernst Baier vant gullmedalje i parløp ved lekene i Garmisch-Partenkirchen hvor vår egen Sonja Henie vant gull i individuelt kunstløp.

Sminkerom i Atelier Am Rosenhügel i Wien.

Sminkerom i Atelier Am Rosenhügel i Wien.

Også i Wien fastslo vi at der både i det moderne Funkhaus og i det bekjente filmatelier Am Rosenhügel blir arbeidet under høytrykk, og at det ikke er noe som tyder på at dette land hadde vært i krig i snart 2 år.

Tyskernes interesse for Norge og nordmennene kunne vi ikke unngå å legge merke til. Både som privatpersoner og som offisielle gjester ble vi overalt mottatt og behandlet med den hjerteligste gjestfrihet. Og intet sted ble vi vist antydning til mistillit. Alt skulle og måtte vi se, ja selv av tekniske ting som det nok kunne være grunn til å verne om.

Skøyerjenta Sonja er minst like populær i Tyskland som i Norge, om noen skulle tro noe annet.

Skøyerjenta og sjarmøren Sonja Henie er selvsagt like populær i Tyskland som i Norge.

Tyskerne vil meget gjerne samarbeide med nordmennene, og de er meget interessert i nordmennenes innsats i det germanske samarbeid. De erfaringer vi gjorde gir de beste løfter for en god forståelse.

W.F.K.CHRISTIE_signatur

***

Olympische-Spiele-Berlin-1936

Tyskerne er beredt til å samarbeide med alle siviliserte folkeslag
slik de tydelig viste verden under olympiaden i 1936.

olympic-games-germany-berlin-1936* ♥ *

Dette innlegget ble publisert i reisebrev. Bokmerk permalenken.