OLAV TORGERSEN, tannlege, Sandnes.

FewaDet var med spenning og blandede følelser jeg i august måned 1941 satte benene på tysk jord for å arbeide noen måneder ved Zahnärtzliches Fortbildungs-Institut i Berlin. Noe måtte det vel være i ryktene og påstandene fra London og Boston om ødeleggelsene, panikken og sulten i rikshovedstaden. Det tyske ordtaket: «Når det høvles, faller det alltid spøner», skulle vel passe bra i dette høvet. Med vanlig propagandareduksjon ble det likevel såpass igjen, at utlendingene i Tyskland måtte få et forstemmende inntrykk av den sivile frontens styrke og motstandskraft.

Men hva opplever en så! Med forbauselse og stigende beundring ser en at livet går sin vante gang. Orden og disiplin hersker overalt. Det er faktisk ikke til å tro, at dette folket er midt oppe i den mest krevende og avgjørende krig i sin historie, og det på tredje vinteren.

Ukjent sted i Berlin

Et sted i Berlin i 1937 før bombeterroren.

Fanta_erfrischt!-(1940)

Fanta forfrisker!

Gatelivet er livlig og broket, trafikken uhyre. Trikker, busser og biler av alle slag strømmer forbi i uendelige rekker. Det ser ikke ut til å mangle drivstoff her. Alle folk har det travelt. En leter forgjeves etter en tysker som driver gatelangs med hendene i lommen. Alle har her et mål og en mening: «Krigen skal vinnes, og jeg må gjøre mitt til at så skjer.» En fanatisk tro på der Führer og vernemakten er det mest framtredende karaktertrekk hos tyskeren. Heimefronten er gjennomsyrt av mot, kraft og tro på seieren.

Et alminnelig syn hvor en du ferdes i Tyskland.

Et alminnelig syn hvorhen du ferdes i Det nye Tyskland. Her får kvinnene ordentlig betalt og blir verdsatt for sitt arbeide på lik linje med mennene!

De tyske kvinner må ta en hard tørn i dag. En ser dem i arbeid overalt, men særlig som kontrollører i kommunikasjonsvesenet. Med innbitt energi og godt grep på tingene gjør de alt for å fylle mannens plass mens han er i felten.

Det er også mange utlendinger i arbeid i Tyskland, særlig dansker og folk fra Balkanlandene. Fremmede tungemål surrer en om ørene hvor en kommer hen.

Arbeidslivet og forretningslivet holdes oppe. Det er ikke bare i rustningsindustrien det kjøres for full damp.

Køer er jo et typisk krigens tegn, og mangler heller ikke i Tyskland. Men her står folk i kø for å kjøpe billetter til teatrene og kinoene. Tobakkskøer ser en ofte, fordi tobakken ikke er rasjonert.

Friedrichstraße i Berlin.

Friedrichstraße i Berlin.

tysk-jøde

Tysk jøde i Berlins gater.

yellowstar15. september fikk jødene Davidstjernen i sort og gult på brystet. En måtte formelig gni seg i øynene av overraskelse over å se så ustyrtelig mange jøder promenere på Kurfürstendamm og Unter den Linden, elegant kledd og med dokumentmappen under armen. Det er ingen spesiell avdeling i trikk eller tog for disse menneskene i Tyskland, slik som for Uncle Sams svarte sønner i Amerika. Men så har jo heller ikke jødene scoret olympiske poeng for det tredje riket. Franske og polske krigsfanger er i arbeid med veibygging, i parkene og i landbruket. De nyter stor frihet og arbeider så å si uten oppsyn, men rømningsforsøk ville det under de nåværende forhold være liten mening i.

I Berlins gater

Berlins gateliv i 1937.

Oskar Gröning 1942

– Heil Hitler, kamerat!

Det er en kjent og selvfølgelig sak, at soldaten ved fronten får det beste og rikeligste av alle nødvendige ting, men for sivilbefolkningen er forsyningene også lagt til rette med overlegen organisasjon og dyktighet. Kort- og punktsystemet er slik gjennomført at ingen får mer enn andre. En hustru får sin manns lønn den tiden han er i krigen, likeledes eldre folk som blir forsørget av sine sønner. Avbetalingsforpliktelser, leie og løpende utgifter betales av staten.

Rasjonene er tilstrekkelige og fastsatt i samråd med medisinere og ernæringsfysiologer. Det bli lagt stor vekt på, at maten blir så avvekslende og næringsrik som råd er. Her er et utdrag av hva en voksen person får kjøpt i en måned av matvarer:

vollkornbrot

Matvarerasjonen for voksne i 4 uker.

Brød:

4400 gr. Rugbrød.

4200 » hvetebrød.

Joda jenter, dere har begge fine tenner. Godkjent!

Joda jenter, dere har begge fine tenner.
– Godkjent!

Fett:

562.5 gr. smør.

367.5 » margarin.

125 » fett, eller, istedenfor dette, 100 gr. smult.

Ost:

125 gr. primost.

62,5 » ost etter valg.

62,5 » Harzer ost.

Kjøtt: 1600gr.

Sukker: 900 gr.

Marmelade: 700 gr. marmelade eller, istedenfor dette, 450 gr. sukker.

Eßt Vollkornbrot, denn es ist besser und gesunder

Spis fullkornsbrød, det er
både godt og sundt!

Kolonialvarer:

125 gr. risengryn.

175 » risnøtter etc.

250 » sago- og eiergryn etc.

400 » kaffeerstatning.

1 pakke puddingpulver.

Melk: 1/8 liter skummet melk pr. dag.

Såpe:

1 stk. «B» såpe.

250 gr. Såpepulver.

I tillegg til dette får barn til de er 6 år i 4 uker:

Brød: 500 gr. barnemel, maisene etc.Farbfoto-Buch_vom_Kind

Kunsthonning: 125 gr.

Kakaopulver: 62,5 gr.

Såpe: 750 gr. såpepulver.

Melk: 3/4 liter melk daglig.

N.S.FRAUENSCHAFTKlær og sko får en dels kjøpt på punkter, dels på rekvisisjoner. Stoffer, ferdige klær og skotøy ser det ut til å være nok av, og prisene er rimelige. Forretningsvinduene er fylt av alle slags varer, selv om disse bare selges når utstillingen skifter.

gjenbruk

Gjenbruksstasjonene blir drevet med flid av de nasjonalsosialistiske kvinneorganisasjonene som sørger for en rettferdig fordeling.

Restaurantene er fulle fra morgen til lukketid, menyen er fyldig, og når en rett er utsolgt, settes oftest en ny istedet. Poteter og brød får en ekstra uten betaling. Øl, vin og spirituosa er nok blitt mer standardisert, men tyskeren klarer seg svært godt uten Martell og Johnnie Walker.

Fornøyelseslivet har alltid spilt og spiller vel nå en større rolle enn noengang før i Berlin. Folk har penger mellom hendene. De fleste ting er rasjonert, og folk trenger avlastning og slappelse av trette nerver. Operaene, teatrene og kinoene er utsolgt lang tid på forhånd. Her bys det også kvalitetssaker. Teatrenes repertoar er avvekslende og ligger på et høyt plan. Operaene spiller de gamle mestre for et oppmerksomt og betatt publikum, som under det gamle styre vel bare fikk et glimt av gallakledde mennesker på operatrappen. Nå sitter soldater og mannlige og kvinnelige arbeidere i sin beste stats i losjene og suger inn alt dette eventyrlige nye med åpne sanser.

En tysk soldat hviler velfortjent ut heime fra fronten med en varm pike under den ene armen og en kald bayer i hånda.

En soldat på permisjon hviler velfortjent ut med en varm
pike under armen og en kald bayer i hånda.

En_herre_med_bart-1942Filmen er blitt en viktig faktor i oppdragelsen og opplysningens tjeneste under det nasjonalsosialistiske styre. Den er en kulturfaktor av første rang. I ukerevyene får heimefronten en sterk følelse av hva soldatene i felten utretter. Revyene er alltid aktuelle og meget populære. De fleste av de større filmer som er spilt inn i Tyskland nå under krigen er selvfølgelig tendensiøse og tydelig propagandistiske, men jeg hadde anledning til å se en del filmer som er topprestasjoner både hva handling, regi og skuespillerkunst angår.

Man kan med sikkerhet fastslå, at kulturfronten i det tredje riket selv nå under krigen ikke er stagnert, men i stadig utvikling.

Sonne_über_See_und_Strand

Når nasjonalsosialismen seirer – vil Europa atter blomstre.

Når freden kommer etter en fullstendig seier for aksemaktene, og det tviler ingen tysker på, da skal kultur, vitenskap og teknikk blomstre som aldri før i et nytt Europa under nordisk-germansk førerskap – et nytt Europa, befridd for jødisk marxisme og anglo-amerikansk plutokratisme.

vademecum

***

Geburtstag des Führers erschien die Illustrierte Die Woche im April 1938

Førerens geburtsdag, den 20. april, vil uavhengig av denne krigs utfall alltid bli feiret av alle frihetselskende europeere. Hans kamp er vår kamp, hans seier er vår seier. – Heil Hitler!

* ♥ *

Dette innlegget ble publisert i reisebrev. Bokmerk permalenken.